.

Domácí Panna cotta s ovocnou polevou

29. června 2015 v 22:51 | Nika Caesaris |  Recepty
Takže, přátelé, ačkoliv jsem člověkem neznalým způsobů debužírování na úrovni, rozhodla jsem se napsat recept na moučník-jehož-název-zní-fakt-luxusně. Ten největší vtip je v tom, že je v podstatě hrozně jednoduchý, chutná skvěle, a když ho hezky naservírujete, jste za frajera. Řeč je o panna cottě, která aspoň mně osobně připomíná ztuhlý smetanový pudink té nejvyšší jakosti.

Příprava se skládá ze dvou částí. Za prvé příprava "pudinku", za druhé příprava "něčeho k tomu", nejlepší je asi ovoce s nějakou šťávou. Měla jsem panna cottu i s flambovaným karamelizovaným banánem, jahodou,... Nechutnalo to vůbec zle. V obchodě se také dá koupit spousta ovocných příloh, najdete je u marlemád. Jinak podpalovat banány nedoporučuji. Nedoporučuji celkově podpalovat cokoliv. Když moje pánvička viděla, že se k ní blížím se sirkami, tak z toho sporáku málem utekla.



Ingredience na dezert pro 4 lidi

Panna cotta je v podstatě svařená smetana, takže první a hlavní, co potřebujeme, jsou dva kelímky smetany. V odkazu jsou obrázky té, kterou já mám osobně nejradši. Lidé na dietě prostě budou mít smůlu, šidit dezerty by mělo být smrtelným hříchem! Což mě vede k tomu, že si to pořádně osladíme, takže další ingrediencí jsou dvě lžíce cukru. Další věc, která je hodně, ale fakt HODNĚ důležitá, je jeden vanilkový lusk. A jdou fakt hodně, HODNĚ blbě sehnat. Takže když je neseženete, tak do toho hrnce nasypte třeba vanilkový cukr. Fakt netuším kolik, ale myslím, že to snad nejde přehnat. Dále, abyste místo pudinku neměli přeslazený drink, budete potřebovat dva a půl plátku želatiny v plátcích (v obchodě vypadá takhle). Na zalití plátků budete pak potřebovat trochu vody, ale ta vám teče z kohoutku, takže nou problémo. A teď tip starého alkoholika: Panna cotta se dá dochutit ledasčím, co najdete poblíž, kupříkladu můžete použít pár lžic Amaretta. A ne, fakt se z toho neožerete, ale nedoporučuju tam toho dávat moc. Jen tak přiměřeně, aby to mělo ten správný šmak!

Připravte si mističku a do ní nalámejte připravenou želatinu. Prostě ji tam můžete buď nadrtit jak Hulk, nebo ji tam položit. Zalijte ji trochou vody, aby byla prostě a jednoduše potopená! Potřebujeme, aby nám pěkně změkla. Ale nesmíte to s tou vodou nijak přehánět, prostě nějak takhle:
Ta fotka je rozostřená jako prase, šumivá jako ještě větší prase, ale z toho obviňujte můj milý kompaktík, kterým jsem fotila, než jsem si pořídila ďábelský stroj. Tam už za prasáctví fotek můžu já.

Ta nechutná kejda na dně misky jsou právě namočené plátky želatiny. Takhle nějak by to mohlo vypadat, pro inspiraci.
Potom si připravíme výše zmiňovaný vanilkový lusk, pokud jsme ho zvládli sehnat. V pr*eli, kde bydlím já, je to zcela nemožné, proto si podobné fajnšmekřiny objednávám na internetu, nebo vozím z Prahy. Ale zpět k pracovnímu postupu. Tady už se přiostřuje, potřebujeme totiž použít nástroj nanejvýš smrtící, a to nůž. Pokusíme se totiž lusk rozříznout na dvě půlky, aniž bychom si nějak ublížili. V mém případě to jde těžko, snad budete úspěšnější. Semínka, co jsou uprostřed lusku, potom vyškrábneme nožíkem. Nebo vidličkou, nebo čímkoliv, čím se to dá.



Tak a teď nejzábavnější část. Vezmeme hrnec a pěkně tam nakydáme smetanu, semínka z lusku, pak tam nalijeme chlast, osladíme, opepříme, promícháme a pomodlíme se, aby se to povedlo, protože ty ingredience nestojí zrovna málo. A pak to přivedeme k varu.
Po cca pěti minutách varu vypněte plotnu a nechte to zase vychladnout. Za tu dobu, co jste se míchali se smetanou, se vám určitě vytvořila z plátků želatina, takže ji chňapnete, vymačkáte z ní přebytečnou vodu a hodíte do chladné (max. vlažné!) smetany. Pak stačí rozmíchat, nalít do forem a nechat vychladit.

Příloha k pudinku

Toto je spíš na vás, co k tomu připravíte. Můžete vyrobit karamel, můžete to zasypat čokoládou, oříšky, zalít medem,... fantazii se meze nekladou. Dá se i jednoduše kolem nasypat nějaký rozšmelcovaný kompot, třeba maliny nebo jahody jsou běžné. Já se rozhodla napsat recept jednoduchou přílohu s ovocem a citrónem, kterou jsme vymysleli s přítelem, když jsme prohrabávali jejich sklepení. Kecám, vymyslel to on, protože já jsem jelito a vaření fakt nerozumím.

Ingredience:
  • Plechovka malinového kompotu
  • Plechovka jahodového kompotu
  • Citrón
Improvizace je základ všeho, takže vám vážně neporadím množství, čeho kolik máte dát. Je to otázka toho, jaký podíl ovoce vám ke sladkému dezertu bude chutnat. Každopádně do hrnce nebo pánvičky nalijte přiměřené množství šťávy z jahod a trochu svařte. Šťáva tím zhoustne a zesládne, následně do ní vymačkejte množství citrónu podle chuti. Do šťávy potom přidejte kousky ovoce. A je to, nic složitého.

Formičky vyklopte na talíř a zalijte je ovocem (či čímkoliv jiným). Předpokládám, že formičky asi každý mít nebude, takže to můžete nalít třeba do různých sklenic atp.

Tjadá, výsledek je hotový! Panna Cotta, která je na fotce, nebyla s červeným ovocem, ale s podpáleným banánem. Flambovat začátečníkům nedoporučuji, záclony se hasí blbě. A černých teček na dně se nelekejte, jsou to semínka z vanilky.
Dobrou chuť!


Tip: To, co zbyde z vanilkových lusků, můžete přihodit normálně do nádobky s cukrem, hezky to ten cukr ovoní.

p.s.: Flambovat na Panna cottu banán není ideální nejen z hlediska bezpečnosti, ale i kvůli tomu, že to na tom dezertu vypadá pak pěkně blbě. Nevěříte?

 


Anketa

Chcete víc receptů?

Ano
Ne

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 30. června 2015 v 5:45 | Reagovat

Juu, mňam, na tohle chodím do kaváren. Ale ještě lepší je domácí, budu muset recept zkusit. :)

2 Moi Keiniku Sang Moi Keiniku Sang | Web | 1. července 2015 v 10:09 | Reagovat

Tohle bylo vtipné :D :D No, s mým kuchařským umem bych mohla zrovna jít a hodit ty peníze do hajzlíku, páč toto by se mi určitě nepovedlo :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Autoři obrázků použitých v designu:

SCRIBO ERGO SUM

Nika Caesaris 2005 - 2015